Επαρχία Λευκωσίας

Επαρχία Λευκωσίας

Ομάδες επαρχίας Λευκωσίας

Για πληροφορίες: 99126471

 Δημοτικό Σχολείο Αγίου Μάμα, Σάββατο 15:00-17:00

Αρχηγοί: Στέλλα Μελετίου, Μαρία Λουκά, Νεφέλη Ηλιάδη

Δημοτικό Σχολείο Δασούπολης, Σάββατο 15:00-16:30

 Αρχηγοί: Στέφανη Ερωτοκρίτου, Κατερίνα Μιχαήλ, Θεοφανώ Μιχαήλ

Δημοτικό Σχολείο Β’ Έγκωμης, Πέμπτη 15:00-16:00

    Αρχηγός: Μαρία Λουκά

Σχολείο American Academy, Τρίτη 14:00-15:30

Αρχηγοί: Παναγιώτα Ξενοφώντος, Άντρεα Αγαπίου

Επαρχιακή Εφορος

Στέφανη Ερωτοκρίτου

Δράσεις Οδηγών Επαρχίας Λευκωσίας

Οι Οδηγοί κατά τη διάρκεια των χρόνων λειτουργίας της Επαρχίας, συμμετείχαν σε όλες τις δραστηριότητες που προγραμματίστηκαν από τη Γενική Εφορεία, ενώ συμμετείχαν ενεργά σε προγράμματα περιβαλλοντικά, πολιτιστικά και προσφοράς υπηρεσίας του Σώματος αλλά και άλλων φορέων.

  • Το 1964, η Υπαρχηγός της Ομάδας Στροβόλου Μαίρη Κωνσταντινίδου συμμετείχε στο διαγωνισμό των Ελληνίδων Οδηγών «Η πιο καλή μας φίλη για το 1964», όπου κέρδισε το Α΄Βραβείο.
  • Στις 4 και 5 Δεκεμβρίου 1971 πραγματοποιήθηκε το 1ο Επαρχιακό Συνέδριο Στελεχών στο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας με θέμα «Προσέλκυση των νέων σε υγιής δραστηριότητες» όπου συμμετείχαν Στελέχη από όλη την Κύπρο.
  • Από το 1974 που οργανώθηκε η πρώτη πορεία Αγάπης, η μετέπειτα Πορεία Χριστοδούλας, η Επαρχία συμμετέχει κάθε χρόνο. Επίσης, στα 2 δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν από την τουρκική εισβολή, μέλη της Επαρχίας δούλεψαν στους προσφυγικούς καταυλισμούς αναλαμβάνοντας διάφορες ευθύνες.
  • 1975: Συμμετοχή στην πορεία των Γυναικών προς την Αμμόχωστο, καθώς και σε Πορείες Ειρήνης που ακολούθησαν. Μέλη της Επαρχίας βοήθησαν επίσης στη συλλογή υπογραφών από 200.000 πρόσφυγες για τη δημιουργία της Περγαμηνής της Κύπρου (the Cyprus Scroll).
    Ιστορία Επαρχιακής Εφορείας Οδηγών Λευκωσίας

Ιστορία Επαρχιακής Εφορείας Οδηγών Λευκωσίας

Με την έναρξη λειτουργίας της Επαρχίας το 1960 διορίστηκε Επαρχιακή Έφορος Λευκωσίας η Βάντα Λανίτη, ενώ το 1961 την διαδέχθηκε η Λητώ Καλοδίκη. Τη δεκαετία 1960-1970 διορίστηκε Επαρχιακή Έφορος η Κούλα Κωνσταντίνου, η οποία διοργανώνει και λειτουργεί ομάδα Οδηγών στην Σχολή Τυφλών. Κατά τη δεκαετία, με ενθουσιασμό και τεράστιες προσπάθειες οργανώνονται πολλές δραστηριότητες για την ανάπτυξη και εξάπλωση του Οδηγισμού στην Επαρχία. Πολλά μέλη παρακολούθησαν εκπαιδεύσεις ώστε να οργανωθούν και λειτουργήσουν οι ομάδες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ιδρύθηκε επίσης ο Σύνδεσμος Γονέων και Φίλων της Επαρχίας με 70 μέλη.


Τη δεκαετία 1971-1980 διορίστηκαν Επαρχιακές Έφοροι οι Μάρλεν Παπαπέτρου και Άννα Χ΄Αντωνά και παρόλο που μεσολάβησε η τουρκική εισβολή το 1974, λειτουργούν σε διάφορες περιοχές της Επαρχίας 34 ομάδες. Κατά την περίοδο αυτή αποκτήθηκαν Επαρχιακά Γραφεία και Εστίες σε όλες τις Περιφέρειες.


Κατά την δεκαετία 1981-1990 διετέλεσαν Επαρχιακές Έφοροι οι Στέλλα Γεωργιάδου, Βούλα Προκοπίου, Ηρώ Παπαφιλίππου, Εύη Χριστοδούλου και Μαρία Ζαμπά. Λειτουργούν 8 Περιφέρειες με τις αντίστοιχες Περιφερειακές Εφόρους και 19 Συμπλέγματα. Λειτουργεί επίσης Σύμπλεγμα στο Παλαιχώρι. Οργανώνονται οι Ομάδες Ναυτοδηγών-Αεροδηγών-Δασοδηγών (ΝΑΔ), καθώς και η Μπάντα της Επαρχίας. Το 1990 εγκαινιάστηκαν τα νέα Επαρχιακά Γραφεία σε χώρο που παραχωρήθηκε από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής του Μετοχίου Κύκκου στην περιοχή Έγκωμης. Το 2002 τα Επαρχιακά Γραφεία καταστρέφονται ολοσχερώς από πυρκαγιά.

* Το κείμενο επιμελήθηκε  Επαρχιακή Έφορος Στέφανη Ερωτοκρίτου. Συντακτικές και άλλες διορθώσεις  Έφορος Στέλλα Πέτρου (2021)