Η επαρχία Αμμοχώστου ιδρύθηκε από τα πρώτα χρόνια του Οδηγισμού στην Κύπρο. Ήταν η πιο μεγάλη επαρχία του Σώματος Κυπρίων Οδηγών πριν την εισβολή και μέχρι σήμερα.
Η επαρχία είχε τις πιο πολλές περιφέρειες του Οδηγισμού εντός της πόλης και σε όλη την Επαρχία σε όλη την Κύπρο. Διοργάνωσε τον 1ον Παγκύπριο Συνέδριο Στελεχών που μέχρι σημερα οργανώνεται. Λάμβανε μέρος σε ολες τις εκπαιδευσεις στον Οδηγισμο εντός της Κύπρου και αρκετά Στελέχη αντιπροσώπευαν και αντιπροσωπεύουν την Επαρχία στο εξωτερικό. Ήταν ενεργή σε όλες τις εκδηλώσεις στην πόλη της Αμμοχώστου Διατηρούσε 9 περιφέρειες με όλους τους κλάδους.
Δημιουργήθηκε ο 1ος Οδηγικός ξενώνας στην πόλη της Αμμοχώστου, όπου μπορούσαν να διαμένουν με χαμηλό κόστος στελέχη και μη, από άλλες πόλεις και χώρες. Για τη μεγάλη δράση που είχε η Επαρχία και να μπορέσει να ανταπεξέλθει είχε 15 έμμισθα άτομα σε προσωπικό.
Ένας πολύ σημαντικός σταθμός στην ιστορία των Οδηγών της Αμμοχωστου ήταν η οργάνωση της 1ης επιχορηγούμενης πορείας Αγάπης που ξεκίνησε από την Αμμόχωστο και έφθασε στην αρχιεπισκοπή στη Λευκωσία όπου και έμεινε στην ιστορία .Σήμερα, συνεχίζεται με το όνομα “Πορεία Αντικαρκινικού Συνδέσμου”
Δυστυχώς το 1974 γίνεται η εισβολή και αναγκάζεται η Επαρχία να διασκορπιστεί στις διάφορες πόλεις της ελεύθερης Κύπρου. Τα στελέχη της Αμμοχωστου μετά τη μεγάλη καταστροφή που βρήκε το νησί μας, με την ΄΄ ΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗ – ΕΝΔΥΝΆΜΩΣΗ – ΕΠΙΔΡΑΣΗ΄΄ που είχαν από τον Οδηγισμό αρχίζουν την εθελοντική εργασία στην αρχή στις πρώτες βοήθειες του Ερυθρού Σταυρού και μετά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην οργάνωση λειτουργίας των καταυλισμών. Μετά από μήνες, ξεκινά η δημιουργία των ομάδων και περιφερειών των Οδηγών για να μη σβήσει η Επαρχία Αμμοχωστου.
Σήμερα, η επαρχία Αμμοχωστου παραμένει και στην προσφυγιά μια απο τις πιο μεγάλες επαρχίες του Σώματος Κυπρίων Οδηγών.Με ένα κατασκηνωτικό χώρο στην ακτή του Κυβερνήτη όπου φιλοξενεί τις καλοκαιρινές κατασκηνώσεις κοντά στην θάλασσα και τρεις περιφέρειες από όλους τους κλάδους. Η περιφέρεια της Καντάρας στη Λεμεσό, της Σαλαμίνας στον Πύργο Λεμεσού και της Άνω Μεσαοριας στους Αγίους Αναργύρους στην Λάρνακα.
*Το κείμενο επιμεληθηκε η Επαρχιακή Έφορος Δέσπω Λιασίδου Λάμπρου. Συντακτικές και άλλες διορθώσεις Έφορος Στέλλα Πέτρου (2021)